FAQ.

Hier vindt u de meest voorkomende vragen. Heeft u na het lezen van deze website nog meer vragen neem dan contact op met één van onze medewerkers.

Wat zijn de openingstijden van EUwerk.nl? Hoe kom ik in contact?
EUwerk.nl is een online vacaturesite en heeft geen openingstijden. Vragen kunnen altijd via de mail gestuurd worden en worden dan zo snel mogelijk beantwoord. Werkzoekende die een baan wordt aangeboden of al een baan hebben geaccepteerd krijgen een contactpersoon toegewezen die ook telefonisch bereikbaar is

Ik zoek werk. Wat moet ik doen?
De snelste manier om werk te vinden is de online registratie in te vullen naar aanleiding van een vacature. Dit duurt maar 3 minuten. Op het moment dat wij een mogelijke baan voor u gevonden hebben wordt u gebeld door één van onze medewerkers.

Wie kan zich inschrijven bij EUwerk.nl?
EUwerk.nl heeft werk door geheel Europa. Zolang u in het bezit bent van een geldig paspoort of identiteitskaart van een land wat lid is van de Europese Unie, en waar geen restricties zijn qua vrijheid van werken over de grens, kunt u in aanmerking komen voor werk en wordt u inschrijving behandeld.

Ik ben Nederlander en woon in Nederland. Kan ik mij dan ook inschrijven voor werk in eigen land?
EUwerk.nl regelt werk voor werkzoekende die in een ander land willen gaan werken maar ook voor werkzoekenden in eigen land. U kunt zich dus gerust inschrijven.

Wat doet EUwerk.nl voor mij?
EUwerk.nl is een online vacature site die een match probeert te maken tussen u en een toekomstige werkgever. Daarnaast hebben wij een groot aantal recruiters in dienst die u begeleiden met het vinden van een passende baan en tussen 9 en 5 bereikbaar zijn voor eventuele vragen of problemen op te lossen.

Zijn er kosten aan verbonden?
EUwerk.nl levert u een service en vraagt daar geen geld voor. Geen registratie-, administratie- of verborgen kosten. Let op dat u nooit betaalt voor het verkrijgen van een baan. Er zijn genoeg mogelijkheden om kosteloos een baan te vinden en daarnaast is het ook verboden!

Ik heb de registratie ingevuld. Wat nu?
Als u de registratie heeft ingevuld krijgt u een bevestiging van ontvangst op u email adres. U hoeft niet te bellen. Op het moment dat we aanvullende informatie nodig hebben en/of een baanaanbod neemt één van onze medewerkers contact met u op.

Hoe krijg ik mijn salaris?
Uw salaris krijgt u altijd per bank betaald. Wij werken alleen met officiële bedrijven die niks zwart doen en daar wordt niet cash betaald. In de meeste gevallen krijgt u wekelijks betaald en bij sommige bedrijven 4 wekelijks of per maand. Deze informatie krijgt u vooraf te horen.

Waarom wordt er soms teveel belasting op mijn salaris ingehouden ?
De loonbelastingen die u betaalt zijn gebaseerd op een full time baan. Indien u in een jaar minder werkt kunt u achteraf de teveel betaalde belastingen terugvragen.

Mijn overuren worden zwaarder belast. Hoe kan dat?
In een aantal landen bestaat een complex progressief belastingstelsel. Dit houdt in dat hoe meer uren u werkt hoe meer belasting u moet betalen. Vaak komt dit erop neer dat de percentages aan belastingen die u over uw overuren betaalt hoger zijn dan over uw gewone uren. Dit wordt door de belastingdienst van het land waar u werkt bepaald en niet door uw werkgever. Ieder bedrijf waarmee we werken wordt regelmatig door de overheid gecontroleerd of ze de juiste belastingen berekenen.

Wat is een IBAN nummer en Swift code?
Voor het overboeken van geld (dus ook uw loon) wordt bij betalingen het zogenaamde International Bank Account Number (IBAN) en de SWIFT code gebruikt. Deze nummers kunt u bij uw bank opvragen maar staan ook vermeld op uw bankafschriften. Zonder deze nummers kan het loon niet uitbetaald worden.

Extra FAQ voor werknemers die buiten de eigen landsgrenzen gaan werken

Hoe kom ik op de plaats waar ik ga wonen en werken ?
Of u nu met iemand meerijdt, met de eigen auto, het openbaar vervoer of het vliegtuig gaat, EUwerk.nl zal u adviseren en helpen met de goedkoopste oplossing te vinden. Tevens krijgt u van ons een routebeschrijving en/of reisadvies mee.

Wat voor woning krijg ik?
EUwerk.nl werkt alleen met betrouwbare bedrijven die de huisvesting op orde hebben. Wij controleren dit regelmatig. Alle huizen moeten voorzien zijn van woon-, bad- en slaapkamers en een keuken. In de meeste gevallen zijn het compleet ingerichte ééngezinswoningen of vakantiebungalows. U slaapt met maximaal twee personen op een kamer tenzij de slaapkamer bijzonder groot is. Er zijn ook werkgevers die eenpersoonskamers kunnen regelen. Houd er wel rekening mee dat het ingerichte woningen zijn maar dat het toch altijd anders is dan uw eigen vertrouwde huis.

Wat moet ik meenemen naar mijn nieuwe woning?
Dit hangt helemaal af van waar u naar toe gaat. Op het moment dat u een baan aangeboden krijgt en accepteert krijgt u van één van onze medewerkers een lijst met wat u mee moet nemen. In de meeste gevallen moet u beddengoed meenemen .

Hoe moet ik naar mijn werk?
Bij het zoeken naar een passende baan voor u houden wij er rekening mee of u eigen vervoer heeft of niet. Indien u geen eigen vervoer heeft zorgen wij in overleg met het bedrijf dat u of met iemand mee kunt rijden of op een andere manier bij uw werk komt. Dit wordt altijd van te voren met u doorgenomen.

Kan ik op vakantie?
Net zoals iedereen heeft u recht op vakantiedagen. Het is wel erg belangrijk, in verband met de planning die uw werkgever moet maken, dat u op tijd aangeeft dat u op vakantie wil en dat in goed overleg regelt.

Mag ik mijn familie meenemen?
Er wordt voor u een baan en in veel gevallen accommodatie geregeld. Die accommodatie moet u met collega’s delen en dat kan dus niet met familie. U kunt zelf ten allertijden besluiten om zelfstandig een woning te gaan huren voor u en uw gezin. Houdt er wel rekening mee dat er vaak 2 maanden borg en 1 maand huur vooruitbetaald moet worden.

Wat voor identiteitskaart heb ik nodig?
Om in de Europese Unie te mogen werken heeft u een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig van een van de EU lidstaten (met uitzondering voor een aantal landen voor Kroatische burgers).

Ik heb een Kroatisch paspoort. Mag ik in de rest van de Europese Unie werken?
U kon al met uw Kroatische paspoort of Europese Identiteitskaart in een aantal EU landen werken, en vanaf 1 juli ook in Nederland. De meeste EU-landen hebben deze beperkingen laten vallen. Onze recruiters bieden u alleen een baan aan als u zonder werkvergunning in dat land mag werken.

Krijg ik wel een contract?
EUwerk.nl werkt alleen met betrouwbare bedrijven die alles officieel doen. Dit betekent ook een officieel contract, loonstrookjes en een correcte uitbetaling van dit loon.

Hoe kom ik aan een belastingnummer?
Indien u nog geen belastingnummer heeft zal uw toekomstige werkgever dit regelen nog voor dat u gaat beginnen met werken.

Hoe zit het met een ziektekostenverzekering?
Wij werken alleen met officiële bedrijven die er altijd voor zorgen dat bij aanvang van uw werkzaamheden de verplichte ziektekostenverzekering wordt aangevraagd. Wij adviseren u wel om uw ziektekostenverzekering van uw eigen land te behouden zodat u ook gewoon verzekerd bent op de heen- en terugreis.

Neem contact met ons op